Bydlení na venkově s atmosférou, která vás dostane! Takto by měla vypadat pocta venkovským domům

Masie je název klasických venkovských staveb, které jsou po mnoho let rozšířeny ve východní Španělsku a jižní Francii. Obvykle tvoří součást rodinných farem a jsou vzdáleny od jiných usedlostí. Jejich design a vnitřní organizace byly vždy logické a praktické – šité na míru obyvatel. Výsledkem tohoto přístupu je, že každá masie měla vlastní charakter a osobnost. Jednu z těchto staveb nedávno rekonstruoval architekt Pepe Gascón a výsledek je fascinující.

Kámen, keramika, valená klenba
Většina masií měla v přízemí typickou valenou klenbu, která chránila dřevěné trámy před poškozením způsobeným vlhkostí. Nebylo tomu jinak ani v tomto případě. Po konstrukční stránce vynikali bohatým využitím kamene a keramiky. Stavba, která byla předmětem rekonstrukce, se nachází v srdci regionu Baix Empordà a je obklopena polimi využívanými pro zemědělství.

Když si architekt prohlédl předmět rekonstrukce, zjistil, že farmářský dům má společnou zeď s další větší stavbou, se kterou kdysi tvořil jeden celek. Kromě toho, masie prošla v 80. letech rozšířením, které mělo daleko od tradiční podoby.

Venkovský kamenný dům s moderním světlým útulným interiérem
Klenby a struktura stěn tvoří jedinečný interiér. Zdroj: Aitor Estévez

Prvním krokem architekta bylo proto znovuzískání podstaty masie, zachování a vylepšení několika původních prvků (hlavně v přízemí) a zároveň zlepšení vzhledu přístavby. Tak, aby zapadala do původního stylu venkovského domu.

Beautiful interior of a living room in winter cottage. Digitally generated image of luxurious living room in modern style with sofas by the fireplace in the log house.

Nová okna, snížené přízemí
Aby architekt dosáhl výše zmíněných cílů, navrhl snížit úroveň přízemí, díky tomu se dům otevřel i na pozemek vzadu. Keramické klenby byly odstraněny a rozbity – dnes jsou z nich působivé podlahové desky. Následovalo omítnutí klenbových stropů a vytvoření nových otvorů ve zdech. Ty zachovávají vertikální styl a na straně orientované do ulice díky nim vznikl dvůr v anglickém stylu. Architekt výrazně zmenšil množství šedého kamene, který byl použit při dřívějších rekonstrukcích, neboť není typický pro tuto oblast.

Latest articles

Similar articles

Subscribe to our newsletter

Instagram